Archív aktivít 2020/2021

 

Ahoj deti, keďže nemôžeme byť spolu v škole, v školskom klube, na dvore, pri hrách, budeme sa okrem online stretnutí schádzať aj tu na našej stránke ŠKD. Pripravíme pre vás vždy nejakú zábavu, niečo na pobavenie i poučenie. Pozor, začíname :) 

Piatok, 26. februára

Ahoj deti, dnešná úloha a zábava zároveň bude už úplne jarná a slnečná. Na prechádzke vonku ste si určite všimli, že prvé kvietky vykúkajú spod zeme, záhrady a les sa belejú snežienkami a ostatným kvietkom začali rásť listy. Aj vtáčiky oveľa viac štebocú a hlásia príchod teplejších dní, hoci v kalendári je ešte len február. 

Vaše izbičky tiež oblečieme do jarného šatu, vyrobíme si závesnú ozdobu. Pripravte si: farebný papier, lepidlo, nožnice a špagát, alebo stuhu. Na papier nakreslite vtáčika, vystrihnite ho, prilepte mu krídla, zobák, oči. Takto si ich môžete vyrobiť koľko chcete podľa toho, akú dlhú ozdobu chcete mať. Podobným spôsobom vyrobíme kvietky. Nakreslíme na papier, vystrihneme a dozdobíme podľa fantázie. Na stuhu, alebo špagát striedavo lepíme vtáčika a kvietok, až kým všetky neminieme. Ozdobu zavesíme na stenu, na okno, do priestoru v izbe.

 

Druhá jarná ozdoba izby môže byť napríklad pekný obrázok tulipánov. Potrebujeme opäť farebný papier, nožnice, lepidlo, ceruzka, výkres. Podľa predlohy, alebo podľa fantázie nakreslite kvet tulipánu, na jeden budete potrebovať tri hlavičky kvetu. Jeden kvet prilepíme na papier, dva prehneme na polovicu a v prehnutej časti nalepíme do stredu. Tak nám vznikne 3D tulipán. Takto postupujeme ďalej, podľa počtu kvetov. Keď máme 3D tulipány nalepené, vystrihneme stonky a listy a nalepíme na výkres. Hotový obrázok zavesíme, alebo darujeme :)

 

 

Budeme veľmi radi, keď nám vaše výtvory odfotíte a pošlete. Želáme vám krásne jarné prázdniny, veselé zážitky z prírody a veľa slniečka. Pevne veríme, že sa po prázdninách stretneme pri spoločných hrách a aktivitách v škole naživo.

Streda, 24. februára

Ahoj deti, dnes pre vás vymýšľa a tvorí Janka.

Mám pre vás jeden nápad, ako viete mať perá, ceruzky, farbičky, fixky, lepidlo, nožnice a vlastne všetky veci, ktoré často používate, keď niečo robíte, stále po ruke a pekne upratané. Ukážem vám ako jednoducho si vyrobíte na tieto veci húseničkový stojan.

Budete potrebovať: kotúčiky z toaletného papiera, farebný papier, čiernu a červenú fixku alebo farbičku, nožnice, lepidlo, lepiacu pištoľ. Ak máte všetko pripravené, môžete začať.

Postup je veľmi jednoduchý. Kotúčiky z toaletného papiera obaľte farebným papierom. (Ak nemáte farebný papier, vôbec nevadí, na kotúčiky si môžete niečo nakresliť.) Kotúčiky zlep dokopy. Potom z papiera vystrihnite pásik, na ktorý zlepené kotúčiky postavíte a prilepíte. Vznikne dno stojana aby vám z neho nepovypadávali veci, ktoré v ňom budete mať odložené. Už len z papiera vystrihnite hlavu húseničky, nakreslite jej očko, ústa a prilepte k prvému kotúčiku. Na posledný kotúčik vystrihni a prilep koniec húseničky. Máte hotovo a už si len poukladajte veci do svojho húseničkového stojana. A ešte jedna vec - nezabudnite poslať fotky, budeme sa tešiť.

 

Pondelok, 22. februára

Ahoj deti, dnešné vesmírne zabávky pre vás pripravili Martuška B. a Tinka.

Keďže  18. 2. 2021  úspešne pristál na Marse modul s roverom Perseverance, ktorý vyrazil k Marsu v júli 2020, rozhodla som sa, že si s mojou vnučkou vyrobíme model našej Slnečnej sústavy. Chcela som jej názorne ukázať, ako obiehajú planéty okolo slnka a ako ďaleko je Mars od Zeme. Ak máte chuť môžete si takýto jednoduchý model skúsiť urobiť aj vy doma. Budete na to potrebovať krabicu od topánok, vodové, alebo temperové farby, polystyrénové gule (ak nemáte vyrobte si z kancelárskeho, alebo novinového papiera), drôt, špajdľu, mikroténové vrecko na kométu (nemusí byť). My sme Slnko oblepili žltým krepovým papierom, ale vy si ho môžete kľudne len namaľovať.
Postup: Krabicu sme namaľovali čiernou farbou, potom sme si namaľovali Slnko, jednotlivé planéty, a z mikroténového vrecka sme nalepili kométe vlasy. Potom sme si Slnko napichli na špajdľu a na ňu sme tiež upevnili každú planétu osobitne na vlastnom drôte, aby sa mohla okolo Slnka točiť. Urobili sme do stredu krabice dierku a slnko aj s planétami sme do nej zapichli. Do rohu krabice sme zapichli aj našu vlasatú kométu. Moja vnučka Eliška mala z toho nášho spoločného diela veľkú radosť. Páči sa jej, že planéty pekne obiehajú okolo Slnka. Ak máte chuť skúste to aj vy. 
 
 
 
 
Druhou úlohou a zároveň zábavou bude test, súťaž pre celú rodinu. Vyskúšajte si, čo všetko viete o vesmíre. 
 
Ľudia už od dávnych čias chceli preskúmať tajomstvá vesmíru. Podrobne mohli skúmať vesmír už v 17. storočí, po vynájdení ďalekohľadu. Prvý ozajstný astronomický ďalekohľad zhotovil Galileo Galilei v roku 1610.  Od tých čias astronómovia skúmajú vesmír pomocou čoraz zložitejších zariadení, ako sú napríklad optické a vesmírne ďalekohľady, umelé družice, vesmírne sondy, raketoplány, satelity, rádioteleskopy a podobne. Skutočný výskum vesmíru sa začal v 20. storočí, keď vedci zostrojili raketu. Raketa bola schopná vyniesť do kozmu umelú družicu.
 

HRA TIPNI SI SPRÁVNU ODPOVEĎ S DESIATIMI OTÁZKAMI OVERÍ TVOJE VEDOMOSTI .

1. V ktorom roku bola vypustená prvá umelá družica - SPUTNIK 1, ktorá preniesla prvý signál z vesmíru:

a) 1993

b) 1957

c) 1960

2. Ako sa volal prvý pes, ktorý bol vo vesmíre v Sputniku 2?

a) Majka

b) Albert

c) Laika

3. Prvý človek vo vesmíre v roku 1961 sa volal:

a) Američan - Tom Jackson

b) Rus- Jurij Gagarin

c) Japonec- Norišegen

4. Prvý slovenský kozmonaut letel do vesmíru v roku 1999, bol to človek a volal sa:

a) Peter Lohyňa

b) Vladimír Remek

c) Ivan Bella

5. Prvý na mesiaci pristáli U.S.A.  Neil Amstrong, E. Aldrin tipni v ktorom roku to bolo:

a) 1950

b) 1960

c) 1969

6. Čo robili prví astronauti na mesiaci?

a) prechádzali sa a fotografovali

b) vypustili psa

c) sedeli iba v raketopláne

7. Ako dlho trval prvý let človeka vo vesmíre tipni si:

a) 108 minút

b) 120 minút

c)  140 minút

8. Prvá žena do vesmíru vyletela v roku:

a) 1976

b) 1963

c) 1962

9. Prvá žena vo vesmíre sa volala:

a) Oxana Ševčenko

b) Tamara Zladevna

c) Valentína Tereškovova

10. Jeden obeh Zeme okolo Slnka trvá: 

a) 359 dní

b) 365 dní

c) 408 dní

 

Správne odpovede:

1. b, 2. c, 3. b, 4. c, 5. c, 6. a, 7. a, 8. b, 9. c, 10. b

 

Ďalšie vesmírne úlohy si môžete vytlačiť a vyriešiť. V prvej z úloh nájdi rozdiely, v ďalšej pomôž nájsť kozmonautovi cestu, a potom vyrieš osemsmerovku.

 

Tajnička k osemsmerovke bude odpoveď na otázku: Ako sa volá teória, že stredom, centrom vesmíru je Slnko a nie Zem?

 Posledný obrázok vám dá inšpiráciu na to, ako si doma môžete vyrobiť jednoduchú raketu zo zbytočných roliek toaletného papiera. Príjemnú zábavu :)

 

 Piatok, 19. februára

Ahoj deti, veľmi dobre vieme, ako máte rady Lego, aké krásne a zaujímavé veci viete z neho skladať. Dnes sme preto vymysleli zábavku, ktorá s touto skladačku veľmi súvisí. Existuje grécky príbeh o labyrinte, do ktorého ak niekto vošiel, cestu späť nenašiel. My sme vymysleli mini labyrint do ktorého sa zatúlal rytier a stratil sa. Vyslobodiť ho môže zázračná svietiaca guľôčka, ktorá mu na cestu späť posvieti. Vašou dnešnou úlohou bude postaviť si z Lega vlastný labyrint a pomocou gulôčky prejsť určenú trasu do cieľa. Vymyslite si o ňom aj zaujímavý príbeh. Poteší nás, ak nám o ňom napíšete a pošlete fotku.

 

 

Druhú dnešnú úlohu môžete plniť celá rodina. Stačí zatočiť kolesom a zábava sa začína :)

https://wordwall.net/cs/resource/10948860/pl%C5%88-%C3%BAlohy 

 

Štvrtok, 18. februára

Ahoj deti, dnes je krásny slnečný deň. Dúfame, že každý deň aspoň na chvíľku vybehnete von a že vás slniečko príjemne privíta a pohladí po tvárach. Usmievajte sa naň. Určite viete a počuli ste o tom, že existuje vitamín D, ktorý je pre nás, tak ako iné vitamíny dôležitý. Je to taká mikroživina, čiže celkom malá. Do nášho tela sa môže dostať vďaka jedlu, ktoré zjeme, alebo zo slniečka. Je veľmi dôležitý pre naše kosti, pre silnú imunitu. Slovo imunita je možno zložité, ale jednoducho povedané, aby sme často neochoreli. Preto je dôležité, aby sme boli na slnku aspoň 10-15 minút denne.

Dnešná naša prvá a úplne jednoduchá úloha je: Nakreslite nám a pošlite, ako si predstavujete tento vitamín D, keby bol viditeľný. Bol by ako machuľa, veselý a stále usmievavý chalan so šiltovkou na hlave, alebo ako robotický gigant s chápadlami? Tešíme sa na vaše nápady. 

 

Ak už ste v teple a chcete si precvičiť vaše múdre hlavičky, ponúkame vám jedno video. Určite sa pobavia s vami aj vaši rodičia. 

https://youtube.com/watch?v=NrkXKRSkkTg&feature=share 

A na záver máme pre väčších z vás jednu zábavnú doplňovačku, ktorú však za pomoci starších súrodencov alebo rodičov zvládnu aj tí menši. 

 

Pondelok, 15.februára

Ahoj deti, keďže ešte stále máme sneh, pripravili sme pre vás malé pozorovanie a pokus. Budete potrebovať pohár, alebo priesvitnú nádobu a fixku. Pokus môžete urobiť napríklad pri prechádzke vonku. Do nádoby, pohára naberte sneh až po vrch. S dovolením rodičov zoberte nádobu do tepla a pozoruj, ako rýchlo sa bude sneh roztápať. Po krátkych časových úsekoch, napríklad po desiatich minútach urob na nádobu čiarku, potom ďalšiu a ďalšiu až sa sneh úplne nerozpusti. Nakoniec svoje pozorovanie odfoť a posli nám fotku. Ďalšia zábava vonku môže vzniknúť iba pomocou paličky a tvojej fantázie. Nakresli paličkou do snehu obrázok a poteš tak seba, alebo rodičov na prechádzke.

 

Keď už budete doma, v teplúčku môžete sa zahrať zábavnú hru so súrodencom, alebo s rodičmi. 

HRA Na detektívov: Nazbieraj si pár drobných predmetov a tie poschovávaj po dome. Schované predmety na "mieste činu" odfoť a úlohou súrodenca (rodiča) bude, aby predmet našiel iba pomocou fotky, ktorú mu ukážeš. Fotku na mieste priložte k uhádnutej hádanke, aby ste miesto identifikovali a skontrolovali. Ak budú všetky predmety nájdené, môžete sa vystriedať. Príjemnú zábavu :)

 

 Valentínsky týždeň

Piatok, 12. februára

Deň s dátumom - 14. február
Nemáte radi Valentín?
Tak smola, je za dverami. Máme pre vás zábavnejšie alternatívy. Niektorí sa tešia iní škrípu zubami, že je to sviatok pre hypermarkety na predaj cukroviniek, valentínskych suvenírov a darčekov. Symboly tohto dňa v obchodoch vidieť všade. Tento sviatok sa na Slovensku neoslavoval, je to novinka a preto sa nám nedostal pod kožu ako v iných krajinách, kde ho berú vážne.

V 90. rokoch 20. storočia prenikla tradícia pripomínania si Dňa zaľúbených, svätého Valentína. Niektoré krajiny sveta si na protest proti Valentínu vymysleli alternatívne sviatky, ktoré sú vraj zábavnejšie a myslia na tých, ktorí aktuálne lásku nehľadajú, alebo nemajú a aby sa mohli k oslave zapojiť aj deti. Ich základným princípom je osláviť priateľstvo, blízke vzťahy, rodinu a nezostať sedieť so skľučujúcim pocitom doma osamote na pohovke pri filmoch s nezdravým jedlom v ruke.


Tu sú sľúbené alternatívy:
Slovensko - Valentínska kvapka krvi. Jej cieľom je motivovať mladých ľudí, aby darovali krv a stali sa novými bezpríspevkovými darcami.
USA - majú vtipnejšiu proti verziu SAD - smutný a celý deň sú vraj smutní.
Fínsko - oslava priateľstva, stretnutie s priateľmi pri spoločnej večeri, prechádzky.
Čína - v tento deň ľudia vyrážajú do obchodov, alebo cez internet bezhlavo nakupujú, ako keby to bolo posledný krát a míňajú obrovské množstvo peňazí.
Japonsko - dievčatá dávajú chlapcom mliečnu čokoládu a o mesiac, 14. 3. chlapci dievčatám bielu.
Angličania - veria že vtáci si volia svojich partnerov
Škóti - si losujú na oslave partnera s ktorým musia pretancovať celý večer.

Trochu štatistiky:
Na celom svete sa vymení 180 miliónov papierových pohľadníc
vypestuje 198 miliónov ruží
kúpi sa 35 miliónov kusov čokolády
vysloví sa 220 800 žiadostí o ruku

Máte radi Valentína? 

Tak práve pre vás Tinka pripravila zhotovenie pohľadnice. Postup je jednoduchý. Všetko potrebné nájdete v koláži. 

A ak napríklad nemáte peniažky na sladkosť, čokoládu alebo bonboniéru, jednoducho ju nakreslite. A viete čo? Takáto oveľa dlhšie vydrží :) 

 

 

Štvrtok, 11. januára

Ahoj deti, aj dnes pokračujeme vo valentínovaní. Mame pre vás pár úloh a aktivitu na jednoduchú výrobu obálky.

V prvej úlohe treba použiť hlavičku a logiku. Prečítaj si zadanie a pozri obrázok.

Toto je Katka. Pomôžeš jej nájsť jej tajného ctiteľa?

Vie o ňom toto:

Nemá čierne vlasy.

Nerád nosí košele.

Nemá rád fialovú farbu.

Jeho obľúbené zviera je delfín.

 

V druhej úlohe je treba dobrého počtára a bystré oko :) Zrátaj koľko rôznych srdiečok je na obrázku.

 

Na tretiu úlohu budeš potrebovať jeden pekný farebný papier, nožnice a lepidlo. Z papiera si vystrihneš veľké srdce, ktoré podľa návodu poskladáš do krásnej valentínskej obálky. Do nej potom môžeš vložiť odkaz, list, alebo malý darček pre svojich blízkych alebo kamoša.

A nezabudni poslať p. vychovávateľkám a p. vychovávateľovi fotky, ako sa vám darilo.

 

Utorok, 9. februára

Ahoj deti, dnešnú aktivitu pre vás pripravila Janka. 

Keďže sa blíži Valentín, určite ste už viacerí premýšľali, čím by ste obdarovali svojich blízkych. Obchody sú síce pozatvárané, ale mám pre vás jeden nápad, ako dokážete niečo pekné vytvoriť sami z vecí, ktoré doma nájdete, alebo ak by ste ich náhodou doma nemali,  dostanete ich kúpiť v potravinách. 
Budete potrebovať : kartónový papier, ceruzku, lepidlo, nožnice, kúsok stužky alebo hrubšej bavlny, hocijaké strukoviny, sezam, goju, jednoducho to, čo doma máte. Postup je veľmi jednoduchý. Ceruzkou nakresli na kartónový papier srdiečko a vystrihni ho. V hornej časti srdiečka urob dierku na zavesenie. Celé srdiečko najprv dobre potri lepidlom a začni z vonkajšej strany prilepovať to, čím chceš srdiečko ozdobiť. Ja som na jedno srdiečko prilepila strakatú a bielu fazuľu a žltý hrach. Na druhé mandle, bielu fazuľu, goju a sezam. Je to na tvojej fantázii, aké srdiečko si vyrobíš ty. Nakoniec cez dierku prevleč  bavlnku alebo stužku a máš hotový darček. Srdiečko potom 14. februára podaruj niekomu koho máš rád.

 

 
 
 
 
 Piatok, 5. februára

Ahoj deti, 

všetci trávime veľa času sedením pri počítačoch, naše chrbátiky trpia. Preto sme sa dnes rozhodli ukázať vám, ako si môžete aj doma zacvičiť, rozhýbať sa a zapojiť aj súrodencov či rodičov. Pomocou nasledujúcich obrázkov to hravo zvládnete. Samozrejme sa budeme tešiť na vaše fotky :)

 

 

 

 

 

 Štvrtok, 4. februára 

Dnešnú aktivitu si pre vás pripravila Janka
 
Výroba kŕmidla pre vtáčiky.
Zima nás vie očariť svojou neopakovateľnou krásou. Keď sneh prikryje všetko svojou bielou perinkou, detské očká sa rozžiaria. Radosť detí zo sánkovačky, guľovačky a stavania snehuliakov, vidieť na ich usmiatych tváričkách. V tomto zimnom období by sme nemali zabúdať na našich operených kamarátov. Pre nich je vtedy nájsť si potravu na prežitie naozaj ťažké. Ja som sa preto rozhodla, že im pomôžem. Urobím im kŕmidlo. Ak aj vy máte chuť im pomôcť, kľudne sa pridajte. Na výrobu budeme potrebovať : rolku z toaletného papiera, šišku, bravčovú masť, vtáčí zob (môžu byť aj slnečnicové semienka, oriešky, alebo čo máte doma), nádobku, štetec, špagát, nožnice. Postup: na rolke z toaletného papiera urob oproti sebe dve dierky. Odstrihni asi 20 centimetrový špagát a prevleč ho dierkami, na konci urob uzlík. Rolku potom dobre natri štetcom bravčovou masťou. Do nádobky nasyp vtáčí zob. Následne rolku polož do nádobky, otáčaj ňou a prichytí sa na ňu vtáčí zob. Potom daj rolku stuhnúť do chladničky. Presne toto isté môžeš spraviť zo šišky. Postup je ten istý ako pri rolke. Po vybratí z chladničky, rolku a šišku zaves na strom alebo na balkón. Potom už len pozoruj a čakaj, kedy priletia vtáčiky. Ak sa ti podarí, môžeš ich odfotiť a poslať fotku.
 
 
 
 

Utorok, 2. februára

Máme za sebou prvý polrok šk.r.2020/21.

Ukončený bol netradične (možno ste to ani nepostrehli) v pohodlí domova, na sedačke v obývačke, či veselo v detskej izbe, pred monitorom počítača s myškou v ruke. Teraz už ostáva len počkať si na vysvedčenie, ktoré každú chvíľku cinkne na Edupage. Polročné prázdniny ste mali mať v pondelok, nuž ale, keď sme "stále doma" ani nám nechýbajú.
Čo nám ale chýba ste vy, deti, smiech a krik na chodbe, múdre hlavičky v triedach, veselé pobehovanie na školskom dvore.
Do druhého polroka vám z vychovávateľských sŕdc želáme, nech ste čím skôr spolu a my s vami. Úspešný štart do druhého polroka, milé deti.
 
Dnešné aktivity pre vás pripravila Simonka
 

Vždy, keď dočítate knihu neviete kde ste skončili? Vyrobte si sami jednoduchú záložku. Potrebujete iba papier, nožnice a fixky. Z papiera vystrihnete ľubovoľný tvar ( štvorec, trojuholník, srdce) a vo vnútri toho tvaru vystrihnete ešte jeden, ale tak, že na vrchu budú tvary spojené. Bude to slúžiť na oddelenie strán v knihe. No a teraz je už len na vašej fantázii ako si záložku vyzdobíte kresbami. Nezabudnite nám do mailu poslať fotky vašich záložiek.


V druhej aktivite vám ukážem jednoduchú hru, pomocou ktorej si budete môcť trénovať krátkodobú pamäť. Potrebujete iba fixky a rolky z toaletného papiera. Na rolku si nakreslite rôzne obrázky na rôzne témy. Ja som nakreslila kvietky, šport, vtáky a cestovanie. Záleží na tom aké obrázky najradšej kreslíte. Teraz rolku ukážete na 30 sekúnd druhej osobe a spýtate sa ho na niečo zaujímavé z rolky.

Napríklad: Bol na rolke žltý vták? Koľko loptičiek bolo nakreslených na rolke? Akú farbu mala loď?

Týmto spôsobom si navzájom môžete trénovať pamäť. 

 

Piatok, 29. januára

Ahoj deti.

Keďže fašiangový čas je čas zábav, osláv a radosti, pripravila som pre vás jednoduchú, ale pritom skutočne zábavnú hračku, ktorú si veľmi hravo pripravíte doma. Budete na to potrebovať: špagát, kúsok hrubšieho kartónu, dva kancelárske papiere, lepidlo, nožnice a fixky. 
Postup je úplne jednoduchý. Z kartónu si vystrihni kruh a na naň nalep z oboch strán kancelársky papier. Ten potom obstrihaj podľa kartónového kruhu. Z oboch strán vyfarbi vĺčik ako sa ti bude páčiť. Potom už len urob dve dierky, cez ktoré prevlečieš špagát a ten spolu na koncoch zviažeš. Daj pozor, aby dierky neboli veľmi ďaleko od seba, vtedy sa vĺčik ťažšie roztáča, aspoň podľa mojej skúsenosti. 
Teraz už len roztoč koleso na špagátiku. To sa ti bude pri spätnom ťahu naspäť natáčať a tak máš skvelú zábavu, až kým ťa nebudú bolieť ruky.
Krásny fašiangový čas a veľa zábavy praje p. vychovávateľka Marta Bisová 
 
 
 

 

 Streda, 27. januára

Ahoj deti, dnešnú aktivitu si pre vás pripravila Tinka. 

Nič to za to, že nemôžeme chodiť do školy kvôli pandémii, ale čo je zaujímavé školské predmety sa môžeme učiť z bežného života. A táto stránka vám dáva návody ako na to.

Prírodoveda: už sme starali o izbové rastliny, domácich miláčikov i o tie žijúce vo voľnej prírode (prikrmovali sme zvieratká v zime). Formovali sme vodu v mrazoch do krásnych útvarov. O chvíľu si budeme môcť pustiť do sadenia zeleninovej záhradky, alebo byliniek do kvetináčov. Dôkladne sa naučiť upratať si izbu tiež nie je na škodu.

Hudobná: môžeme počúvať i spievať piesne, spievať môžeme aj ako rodina s bratom so sestrou. V rodinách kde sa spieva je vraj menej sporov. Spievať sa dá v kúpeľni, v aute v lese. Ľudský hlas má liečivú silu. Spev lieči telo i dušu upokojuje, rozveseľuje, rozhýbe telo k tancu. Relaxačná hudba odbúrava stres.

Svoju predstavivosť môžeme rozvinúť v maľovaní, modelovaní.

Gramatiku zasa v písaní rozprávok, básní, piesní, príbehov, rady si prečítame ak nám pošlete.

Vlastiveda a telesná výchova: Aby naše telo bolo v dobrej kondícii potrebuje pohyb. Pohyb na čerstvom vzduchu vám nie len zlepší náladu, ale aj rozhýbe kĺby, rozprúdi krv a posilní srdce. Ak nie ste športový typ, zostaňte pokojne pri prechádzke. Desaťtisíc krokov denne nie je až tak veľa, ako sa na prvý pohľad zdá, a ak sa vydáte niekam, kde je to skutočne pekné, možno ich prejdete oveľa viac  dobrovoľne a radi.

Informatiku máte každý deň, online stretnutia, posielanie úloh a fotografii emailom a iné máte zvládnuté perfektne.

Matematika, tak tá je stále okolo nás v stavaní stavebnice, pozorovaní teploty, kartových a spoločenských hrách i v obchode. Dokonca aj takej bežnej činnosti ako je varenie a pečenie. Kde sú matematické nástroje kuchynská váha, odmerky.

Dnes som si pre vás pripravila jednoduchý recept z dvoch surovín a malého množstva matematiky.

Budeme potrebovať:

250g Nutella, 275g- 1ks lístkové cesto v rolke, rúru vyhriatu na 180 stupňov, 10 cm nožík na krájanie

Postup vo foto. Dobrú chuť!

 

 

Pondelok, 25. januára

 Ahoj deti, dnešnú zábavu pre vás pripravila Martuška B.

 Keďže sme už dosť dlho doma a počasie nám tiež neveľmi praje, vymyslela som pre vás jednoduché hry, ktoré si budete vedieť za pár minút vyrobiť aj vy doma. Zábava s nimi však môže trvať omnoho dlhšie.
Na výrobu prvej budete potrebovať plastovú fľašu, špagát, nožničky, obal z kinder vajíčka, alebo korkový štupeľ. Ak chcete môžete si ho ozdobiť fixkami.
Fľašku si prestrihnete, alebo ju dáte prerezať rodičom. Ostrým predmetom (klinec, kružidlo) si do stredu vrchnáka urobíte dierku. Cez ňu prevlečiete špagát, na ktorý pevne priviažete korkový štupeľ, alebo ho zavriete do kinder vajíčka. Teraz už len skúšajte koľkokrát za sebou sa vám podarí trafiť kinder vajíčko do lievika.
 
Spodnú časť odrezanej plastovej fľaše môžete ozdobiť podobnými vzormi a použiť ako stojan na perá, alebo vázu.
 
Druhú hru si môžete zahrať aj zo svojimi súrodencami. Stačí vám na to obyčajný kartón, nožničky, ak chcete farby, alebo fixky. Urobte si terč pomocou rôzne veľkých otvorov v kartóne. Nad každý otvor dajte počet bodov, ktoré môže získať ten hráč, ktorý sa do otvoru trafí. Takto si môžete spoločne zasúťažiť, alebo sa len tak sám zdokonaľovať v presnosti hodu z akejkoľvek vzdialenosti. 
Prajem vám veľa zábavy a radosti.    
 
 
 
 
 
 
 Piatok, 22. januára

Ahoj deti, dnes má pre vás niečo zaujímavé Martuška O. Zaspievajte si spolu s ňou:

Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde...

1.Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide,
kto nemá kožúška zima mu bude
2. Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem,
dajte mi slaninky, nech sa popasiem.

3. Fašiangy, fašiangy, fašiangové časy,

jedni pijú, druhí jedia za stolom klobásy.
 4. Tuto nám nedali, tuto nám dajú,
tu koňa zabili, tu rebrá majú.
5. A my žiaci, neboráci, nemáme čo jesti,
musíme sa z domu, do domu po dedine pliesti.   
   

 

     

 

Jedna z najznámejších a na Slovensku najrozšírenejších fašiangových pesničiek. Málokto však vie, že jej slová nie sú úplne pravdivé. Po správnosti nasleduje po Fašiangoch Veľká noc a presne sedem týždňov po Veľkej noci prichádzajú Turíce. Je to obdobie hojnosti, tancovačiek, veselíc a karnevalov a tradičných fašiangových hier. Po dedinách chodia ľudia, preoblečení v rôznych maskách. V ruke držia šabľu, kde im ľudia napichujú slaninu, klobásu, dávajú im vajcia a fašiangové koláče. Slovenskí predkovia žili a stravovali sa striedmo, ale počas fašiangov pred pôstom bolo zvykom jesť do sýtosti. Tradičnými jedlami boli fánky, šišky, pampúchy, záviny a rôzne zabíjačkové špeciality.

Tu je recept na výborné tradičné fánky:

https://youtu.be/LB9D_Irba-w

Fašiangy sú o zábave a stretávaní sa. Na zábavu nesmieme zabúdať, ale stretávanie sa radšej teraz vynechajme. Zavolajte starým rodičom a zaspievajte im fašiangovú pieseň, alebo upečte s rodičmi voňavé fánky a položte k susedovým dverám. Alebo si vyrobte masku a veselo si zaspievajte a zatancujte. Hlavne všetko s úsmevom a radosťou :)

 

 

Štvrtok, 21. januára

Ahoj deti. Dnes pre vás niečo pripravila Janka. Pozorne čítajte :)

Chcem vám ukázať, ako jednoducho si môžete vyrobiť hračku pre vášho domáceho miláčika. Aj ja mám psíka, volá sa Sonny, má 12 rokov a veľmi rád sa hrá, preto som mu jednu takúto hračku vyrobila. Ak máte doma zvieratko, ktorému aj vy chcete urobiť radosť, podelím sa s vami o postup, ako som hračku vyrobila. Je to veľmi jednoduché, trvá to len chvíľku ale vaši domáci maznáčikovia sa z toho budú dlho tešiť. Budete potrebovať 3 staré veľké tričká rôznej farby a nožnice. Ak to máte pripravené môžete začať.
Spodnú časť trička so švíkom odstrihnite a odložte bokom. Z každého trička odstrihnite dva asi päť centimetrové pásiky tak, že vám vzniknú akoby kruhy. Takže máte šesť pásikov v troch farbách, ktoré si položíte na seba a na konci zviažete, s odloženým kúskom látky z trička. Následne začnete pásiky zapletať ako vrkoč. Koniec opäť zviažeme kúskom látky z trička a hračka je hotová. Prípadne môžete ešte spojiť konce a vytvoriť tak úchytku. Ak sa vám to zapáčilo, nezabudnite poslať fotky ako sa hráte s vašimi domácimi miláčikmi.
 
 
 
 

Streda, 20. januára

Ahoj deti, veľmi často sme sa pri hrách rozprávali o zvieratkách, o vašich domácich miláčikoch, rozprávali ste nám o zážitkoch s nimi. Dnes sme sa rozhodli ukázať vám, aké zvieratka máme my, pani vychovávateľky doma. Pozorne sledujte. 

 

     
     
     

   

 

Vašou dnešnou úlohou bude:

Koľko je všetkých zvierat spolu?

Koľko zvierat patrí medzi cicavce?

Čím by ste všetky zvieratká kŕmili?

Spočítajte všetky nohy zvierat.

Vymysli im mená. 

 

 A na záver si nejaké zvieratko nakresli, napríklad aj pomocou obkreslenej ruky. Nezabudnite nám poslať mailom fotku svojho zvieratka.

   

     

 

 

Utorok, 19. januára

Ahoj deti, predstavte si čo sa stalo. Po včerajšej ľadovej hostine na zámku opäť veľa nasnežilo a komnaty sú zafúkané. Keby len komnaty, sneh pokryl takmer celý zámok. Pozrite sa na to: 

 

Pomôžte prosím vás dokresliť zámok, aby ho opäť všetci videli a obyvatelia sa mohli vrátiť. Poproste rodičov alebo starších súrodencov nech vám obrázok vytlačia a doplňte chýbajúcu polovicu zámku presne podľa nakreslenej.

Ak sa vám to, veríme že hravo podarí, vyskúšajte si dnešnú druhú úlohu. 

Viete čo znamená kreslenie jedným ťahom? Znamená to, že sa snažíte ceruzku alebo pero nezodvihnúť od papiera a robíte súvislú čiaru až do konca kreslenia, bez prerušenia. Prezrite si tento domček na obrázku. Zdá sa vám to jednoduché? Vyskúšajte si to najprv bez použitia návodu, prípadne hneď skúšajte s použitím číslic a šípok. 

 

            

A kto si trúfa, môže vyskúšať aj túto hviezdu v domčeku.

                

 

 

 

Pondelok, 18. januára

Ahoj deti, keďže ešte stále poriadne mrzne, pripravili sme pre vás niečo naozaj veľmi zimné, studené priam ľadové. Pani vychovávateľky sa zahrali na ľadové kráľovstvo, Martuška so synom Jurkom pripravili výzdobu kráľovskej komnaty: 

 

Tinka s dcérou Lenkou pripravili hostinu:

 

 

             

 

Dnešnou úlohou pre najmenších z vás bude nájsť pár rozdielov na slávnostných táckach s ľadovým občerstvením a spočítať všetky zamrznuté šípky. 

Väčší z vás môžu vypočítať, koľko zamrznutých šípok by bolo na štyroch a potom šiestich táckach s občerstvením.

A úlohy na zamyslenie pre všetkých: 

Kde všade môžeme použiť slovo ŠÍPKA a kde ste s ňou stretli, videli ju? Má viac významov? 

Čo znamená slovo, ktoré sa už dnes takmer nepoužíva, slovo ŠÍPIŤ

 

A na záver kto má chuť, môže si takúto ľadovú krásu po dohode s rodičmi vyrobiť. 

Potrebujeme: prírodný materiál, nádobku, špagátik, vodu. 

Postup: na dno nádoby uložíme listy, kvety, plody, halúzky. Pridáme špagátik na zavesenie a zalejeme vodou. Necháme zamrznúť na studenom mieste, v záhrade alebo na balkóne najlepšie cez noc. 

     

 

     

 

A opäť nezabudnite písať do četu tu, na našej stránke a posielať nám vaše fotografie na mailové adresy. Budeme sa tešiť :)

 

 

 Štvrtok, 14. januára

Dúfame, že sa vám podarilo na chvíľu vybehnúť von do snehu, posánkovať sa alebo postaviť snehuliaka. Prezradíme vám, že aj Zuzka dnes postavila vo svojej záhrade jedného. Ako správny snehuliak má oči, gombíky, nos, čiapku a ruky z konárikov. Jedna vec je však nevšedná. Rúško. Veľmi dobre všetci vieme, aké je dôležité v tomto období ho nosiť, tak ho má aj on. 

Aká je dnes teda vaša zábavná úloha? Zapíš si čísla podľa toho, z koľkých gúľ je snehuliak zložený, koľko má gombíkov, očí, potom nos, čiapku a ruky. Spolu 6 čísel. Napríklad takto:

gule.........

gombíky.........

oči..........

nos........

čiapka..........

ruky........

Tí menší z vás môžu spočítať všetky tieto čísla a zistia tak, koľko má snehuliak rokov.

Väčší môžu všetky čísla medzi sebou vynásobiť a zistiť tak, koľko má kilogramov.

Tí najväčší, ale aj každý kto si trúfa, určite a napíšte z číslic najväčšie a najmenšie šesťciferné číslo. 

 

A na záver novinka. Svoju odpoveď môžete napísať do četu na tejto stránke. Budeme sa tešiť a čakať na odpovede. A ak sa aj vám podarí postaviť krásneho snehuliaka, alebo máte fotku zo sánkovačky, guľovačky či zimnej prechádzky, pošlite ich mailom svojim p. vychovávateľkám a p. vychovávateľovi a my ju tu radi zverejníme :) 

 

 

 

 

 Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

Projekt, ktorý nás hneď oslovil a veľmi radi sme sa do neho zapojili. Veľmi nás potešilo, že pri prezentovaní a oboznamovaní pred deťmi sme sa stretli iba s pozitívnymi reakciami a deti chceli investovať svoje vreckové, alebo našetrené peniažky. Srdečná vďaka patrí najmä rodičom, ktorí ochotne prispeli do krabičiek, alebo poslali celé, hotové krabice plné darčekov. Podarilo sa nám ich nazbierať cez 40 a darovali sme ich do DSS Borinka v Nitre.

 

 

 

 

Výzdoba školy

Milí rodičia, starí rodičia a súrodenci. Veľmi nás mrzí, že sa v tomto predvianočnom období nemôžete pokochať krásnou výzdobou našej chodby a celej školy, ktorú pripravili pani vychovávateľky. Prinášame vám aspoň fotografie v galérii, aby ste si s nami vychutnali túto vianočnú atmosféru.

 

 

 

Milí rodičia,

keďže v týchto dňoch nemôžete vchádzať do budovy školy, táto stránka a galéria vám umožnia nazrieť do diania a aktivít detí aspoň prostredníctvom fotografií. Aj nám pedagógom je ľúto, že z pochopiteľných dôvodov nemôžeme uskutočniť naplánované spoločné podujatia, akcie, aktivity a krúžkovú činnosť. Veríme, že deti sa i napriek tejto nemilej situácii cítia v našom školskom klube príjemne, zažívajú veľa radosti a dobrodružstiev.

Príjemné prezeranie fotografií v galérii.

 

 

Free Joomla! template by L.THEME | Documentation